Na het fermentatieproces is wijn vaak troebel door de aanwezigheid van minuscule deeltjes, zoals restanten van druivenschillen en gistcellen. Om de wijn helder te maken, passen wijnmakers een proces toe dat 'klaren' wordt genoemd. Traditioneel worden hiervoor dierlijke producten gebruikt, zoals:
Deze stoffen binden zich aan de onzuiverheden in de wijn, waarna ze samen worden verwijderd. Hoewel deze dierlijke producten niet in het eindproduct achterblijven, komen ze wel in aanraking met de wijn tijdens de productie, waardoor de wijn niet als veganistisch kan worden beschouwd.
Gelukkig zijn er voor de dierbewuste drinker alternatieve klaringsmethoden beschikbaar. Wijnmakers kunnen kiezen voor plantaardige of minerale klaringsmiddelen, zoals:
Door deze dierloze methoden toe te passen, krijg je een wijn die geschikt is voor veganisten.
Het identificeren van veganistische wijn kan een uitdaging zijn, aangezien het gebruik van dierlijke klaringsmiddelen niet altijd op het etiket wordt vermeld. Gelukkig zijn er enkele tips om je op weg te helpen:
Dus, is wijn vegan? Niet altijd. Maar met een beetje speurwerk en de juiste keuzes kun je genieten van een heerlijk glas wijn zonder dierlijke tussenkomst.