Het is goed om te weten welke champagne het beste bij je ontbijtje past. Zeker met al die verschillende soorten bubbels op de markt. Voor een zowel hartig als zoet ontbijtje kan je het beste kiezen voor een brut-champagne. Deze droge, mousserende wijn is een veilige keuze en kan je met veel verschillende gerechten combineren. Let alleen op dat je hem niet serveert met wat zuurdere vruchtjes, zoals citrusfruit.
Maar je hoeft niet alleen voor champagne te kiezen. Champagne is over het algemeen namelijk vrij prijzig. En je wil natuurlijk nog meer op tafel zetten dan alleen die dure champagnefles. Gelukkig zijn er ook nog goedkopere, en zeker geen mindere, alternatieven te vinden. Zo kan je een lekker flesje crémant uitkiezen, dat bijna hetzelfde smaakt als champagne, of uitwijken naar cava of prosecco.
Voor een champagneontbijtje moet je de tijd nemen. Voor elkaar én voor je glaasje bubbels natuurlijk! Maar het is ook goed om alvast na te denken waar je jouw ontbijtje wil serveren. Wil je je lover namelijk wakker maken met ontbijt op bed? Dan doe je er goed aan om een dienblad in huis te hebben. Je wil je liefde in één keer verrassen met gevulde champagneglazen, zelfgemaakte croissantjes en scrambled eggs. Dus om alles ook in een keer mee te kunnen nemen, kan je het op een dienblad plaatsen. Maar je kan natuurlijk ook plaatsnemen aan een mooi gedekte tafel met een kleurrijk tafelkleed en waar een vaasje met een rode rozen op je staat te wachten.
Met een champagneontbijtje wil je extra uitpakken. Ga daarom voor wat luxere producten, zoals een stukje zalmfilet en scones. Om ervoor te zorgen dat je alles in huis hebt voor jouw ontbijtje, heb ik hieronder een lijstje voor je. En tip: zorg ervoor dat je alles van tevoren al in huis hebt. Het kan nog weleens druk zijn in de supermarkt en je wil natuurlijk niet misgrijpen.
- Croissantjes (zelfgemaakte zijn natuurlijk het allerlekkerst)
- Luxe mini-broodjes, zoals pain-au-chocolat, speltbroodjes en ciabatta.
- Scones met jam en clotted cream
- Vers fruit, zoals aardbeien, bosbessen en mango
- Eitjes (bedenk ook of je ze wil koken of bakken. Of dat je voor scrambled eggs gaat)
- Boter
- Gerookte zalmfilet
- Kaas (ook hier kan je veel kanten op, zoals een stukje brie of een plak oude kaas)
- Vleeswaren, zoals filet americain en bourgondische ham
- Zoet beleg, zoals jam, chocoladepasta en hagelslag
- Koffie en thee (je wil naast je champagne ook nog iets anders drinken)
- Verse jus d’orange (kan je ook gebruiken om een mimosa te serveren in plaats van een glas bubbels)
Zet jouw flesje bubbels de avond van tevoren in de koelkast en haal hem er pas op het laatste moment uit. Focus je eerst lekker op de croissantjes en eieren. Zo blijft de champagne lekker koud bij het ontbijt.
Ik weet zeker dat het je met deze tips moet lukken om je lover te verrassen met een perfect champagneontbijtje!