Riesling: een veelzijdige kwaliteitsdruif

Deze eeuwenoude druif wordt in zijn geboorteland Duitsland de ‘koning der druiven’ genoemd. Niet alleen omdat het een druivenras is dat al in de 15e eeuw veel te vinden was, maar ook door de kwaliteit en veelzijdigheid van de druif. Lees hier alles wat je moet weten over deze topper.

Dat smaakt naar meer

De stijlen wijn die je van riesling kan maken variëren van volzoet tot fris-droog. Met primaire aroma’s van limoen, ananas en perzik. Maar ook honing, gember, Citrus bloesem, petroleum en jodium zijn aroma’s waar riesling bekend om staat. De druif rijpt relatief laat en heeft een hoog zuurgehalte. Doordat hij laat rijp wordt, kan de druif ook veel suikers aanmaken, wat weer ideaal is voor zoete stijlen wijn. Een voordeel van de hoge zuren is dat dit een witte wijn maakt die je heel goed en lang kan bewaren. Wanneer je een wijn langer kan bewaren en kan laten rijpen, krijg je meer diepgang in de wijn. Daarmee verdient deze druif zeker zijn bijnaam ‘koning der druiven’.

Wijnpaspoort

Hoewel de druif vooral bekend staat om zijn Duitse afkomst, kun je hem ook vinden in de Elzas (Frankrijk), Oostenrijk, Australië de VS en Nieuw-Zeeland. Om te beginnen op de plek waar deze druif het meest is aangeplant: Duitsland. Hier vind je de druif voornamelijk in de Mosel, Pfalz en Rheinhessen. Meer dan andere druiven heeft de riesling de kracht om de aroma’s uit de bodem in de wijn door te geven. Hierdoor proef je heel goed het verschil tussen steensoorten als leisteen, graniet of klei in de wijn. Groeit een riesling bijvoorbeeld op een granietbodem? Dan proef je een klein beetje jodium in de wijn. Hoewel dit niet heel smakelijk klinkt, kan het de wijn echt bijzonder lekker maken.

Waar de druif precies vandaan komt, verschilt nog eens per bron. Sommigen zeggen namelijk ook dat de druif zijn oorsprong in de Elzas vindt. Een ding is zeker, de riesling uit dit gebied is ook absoluut de moeite waard. Hier maken ze zoete, droge en mousserende wijnen van deze druif. Hoewel niet iedereen fan is van zoete wijn, krijg je door de kruidigheid en zuren van de riesling hele bijzondere zoete wijnen (zoals eiswein), die mooi gebalanceerd zijn tussen zoet, zuur en aromatisch.

Het klimaat van Oostenrijk lijkt erg op bepaalde regio’s in Duitsland en de Elzas. Door de hoge bergen en het koelere klimaat kan riesling hier goed groeien. De koelte remt de productie van suikers waardoor je hier erg een droge en frisse wijn krijgt. Zeker de moeite waard voor bij je volgende dinertje.

Wijn en spijs

Doordat de druif mooie ronde suikers heeft, veel aciditeit (zuren in de taal van sommeliers) en kruidige aroma’s, is dit dé perfecte wijn voor bij pittige of Aziatische gerechten. Dit geldt vooral voor de zoete stijl riesling die kan helpen met het branden van je mond als je bent uitgeschoten met de chilipepers. Heb je een droge stijl riesling? Dan kun je deze heel mooi bij lichte vis- of vleesgerechten combineren, zoals eend, varken, kip of garnalen. Maar je hoeft ook niet bang te zijn dat je te veel kruiden in je gerecht gebruikt, de riesling kan wel tegen een stootje. Als je van plan bent om een lekker kaasplankje te maken en uitgebreid te borrelen, dan is riesling ook de wijn voor de avond. Vooral met zachte kazen is die namelijk erg lekker.

Kortom, riesling is een veelzijdige druif die je in alle stijlen wijn kan omtoveren: zoet, droog of mousserend. Met kruidige, fruitige maar zeker ook lekkere frisse aroma’s is dit de ideale wijn voor pittige of kruidige gerechten.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl