Wat heb je nodig? Allereerst moet je voor jezelf bedenken wat je wil uitgeven aan een fles bubbels. Wil je lekker gek doen en boven de vijftig euro zitten? Ga dan voor die mooie en bekende flessen champagne. Hebben jullie iets kleins te vieren? Dan zit je net zo goed bij een fles prosecco of cava van een tientje!
Wil je zoete of frisse bubbels? Ja, ook daar zit verschil, en dat kun je heel makkelijk op de fles aflezen! Op de meeste zie je namelijk het woordje ‘brut’ staan, en op andere weer demi-sec of extra dry. Dit houdt in hoeveel suiker er in de fles zit, en dus hoe zoet de wijn is. Logisch toch! Van droog (niet zoet) naar heel zoet is de precieze volgorde:
- Extra brut
- brut
- extra dry
- dry of sec
- demi-sec
- dolce of doux
Let hier dus op als je je bubbels uitzoekt!
Tip: meestal is brut de beste tussenweg als je het niet zeker weet.
En dan nu het verschil tussen de champagne, prosecco en cava. Het grootste verschil tussen deze drie soorten mousserende wijnen: de regio’s of landen. Maar daar houdt het niet op!
De meest bekende mousserende wijn is champagne. Vaak wordt champagne zelfs als synoniem gebruikt voor een feestelijke bubbel. Champagne is een crémant (mousserende wijn) uit de Champagnestreek in Frankrijk. Al eeuwenlang wordt daar wijn met bubbeltjes gemaakt. Tegenwoordig met erg strenge regels om de kwaliteit achter de bekende naam te beschermen. Door deze strenge regels, en de lage productiehoeveelheid, is het écht een luxeproduct en zijn de meeste flessen ook wat duurder dan andere mousserende wijnen. Erg lekker dus, maar als je een kleiner budget hebt kun je ook andere crémants uit Frankrijk krijgen die zeker ook om te smullen zijn.
Voor champagne is het belangrijk dat er maar drie druivensoorten gebruikt mogen worden. Dat is een blend van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Hierdoor smaakt champagne over het algemeen lekker fris en complex. Met aroma’s als citrus, appel, amandel en toast die veel terugkomen. Probeer dit glaasje maar eens met een lekker oestertje! De bubbels passen heerlijk bij het ziltige van dit schaaldiertje. Maar ook kreeft kun je heerlijk decadent combineren met een glaasje champagne. Doordat het boterige van de kreeft wordt geneutraliseerd door de bubbels.
Dat een prosecco een goedkopere variant is op champagne is zeker niet altijd waar. Je hebt hele mooie (en dure) prosecco’s, maar door de productiemethode is deze wijn over het algemeen minder kostbaar. De Italianen maken namelijk gebruik van de ‘Charmat-methode’, waardoor de bubbels in grote tanks worden gevormd in plaats van op de fles. Dit maakt hem dus goedkoper dan zijn Franse en Spaanse tegenhangers. Maar het grootste verschil met champagne en cava is dat de naam prosecco niet naar een specifieke streek verwijst, maar naar de druif: glera. Oorspronkelijk komt prosecco wel uit Veneto, waar dan ook de meeste prosecco ook wordt geproduceerd.
Binnen de prosecco heb je twee verschillende soorten: frizzante en spumante. Frizzante heeft wat minder koolzuur en de spumante meer, waardoor deze meer als een mousse voelt. Hoe dan ook is prosecco een ideaal welkomstdrankje dat levendig en fruitig van smaak is, en vaak een licht zoete ondertoon heeft. Maar zeker niet altijd té zoet! Vooral aroma’s als suikermeloen, peer, groene appel en room komen terug in dit drankje. Prosecco is ideaal voor wijncocktails, zoals aperol spritz of in de scroppino. Maar ook bij een zoutere antipasti, zoals prosciutto of Parmezaanse kaas, kun je deze wijn heerlijk combineren.
Last but not least hebben we de Spaanse cava, traditioneel uit de Penedès-regio (beter bekend als Catalonië). Gemaakt van drie traditionele Catalaanse druiven: parellada, xarello, en macabeo die elk een eigen element aan de wijn toevoegen. Zo zorgt macabeo voor de bloemige aroma’s, xarello voor een zuurtje en parellada voor een romige structuur en fruitige aroma’s.
Ook cava kent, net als champagne, erg strenge productieregels. Maar is toch net wat goedkoper dan de Franse bubbel, en weer wat duurder dan de Italiaanse prosecco. Om de bubbels te krijgen wordt bij cava gebruikgemaakt van de traditionele methode waarbij er een tweede gisting op de fles plaatsvindt. Dezelfde methode als in champagne wordt gebruikt. Maar het grootste verschil met zijn Franse buren: in Spanje schijnt er veel meer zon, waardoor de wijn minder fris wordt en meer body krijgt. Zo is cava lekker kruidig en stevig. Met aroma’s als limoen, gele appel, sinaasappel, limoen en amandel. Ideaal dus voor bij tapas als gegrilde gamba’s of croquetas!