Om te beginnen: wat gaat er allemaal in erwtensoep? Uiteraard gebruiken we erwtjes, spliterwten om precies te zijn. Hoewel er verschillende varianten bestaan kun je knolselderij en prei of wortel en ui toevoegen. Om de soep dikker te maken kun je er een paar aardappelen bij doen. Verder wordt de soep op smaak gebracht met laurierblaadjes en bouillon en voor de vleeseters doen we er katenspek en rookworst bij. Tip: serveer wat roggebrood bij de soep om er in te dippen, dit maakt het gerecht helemaal af!
Door de stevige ingrediënten die in de soep gaan kun je het beste kiezen voor een verfrissende witte wijn. Uiteraard moet dit niet zomaar een wijn naast gedronken worden, maar zoek je er het liefst een uit met wat pit. Denk aan een weissburgunder van onze Duitse buren of een grüner veltliner uit Oostenrijk. Dit zijn redelijk frisse wijnen die wel lekker kruidig zijn met aardse tonen die goed terug te vinden zijn in de soep.
Omdat het buiten al zo koud is kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je toch liever voor een glaasje rode wijn gaat. Omdat de soep best zwaar en vettig kan zijn, is het belangrijk dat je rode wijn goed in de zuren zit om dit te balanceren. Zuur snijdt namelijk door vet heen en brengt balans tussen de wijn en de soep. Zo kun je bijvoorbeeld een glaasje pinotage schenken of een merlot. Deze zullen de maaltijd niet zwaarder maken dan nodig, bieden genoeg tegenstand tegen het gerecht en hebben precies genoeg zuren om de balans terug te brengen.
Kortom, omdat snert al een lekker zwaar winters recept is, moet je oppassen dat je niet een al te zware wijn erbij schenkt. Om het lekker fris te houden kun je het beste kiezen voor een lekkere aardse grüner veltliner of weissburgunder. Maar mocht je meer zin hebben in rood kun je gaan voor een frisse rode wijn, zoals pinotage of merlot.