De aroma’s ruiken in de wijn is een groot onderdeel van je wijnervaring. Je reukvermogen en je smaakpapillen zijn natuurlijk met elkaar verbonden, dus als je meer geuren van een wijn oppikt, betekent dit vaak een intensere smaak. Tijdens het walsen van de wijn komt er meer zuurstof vrij in de wijn waardoor er meer aroma’s vrijkomen. En meer aroma’s betekent..? Juistem, meer smaak.
Los van dat het walsen van wijn bepaalde aroma’s vrij laat komen, kan je er met je ogen ook nog wat van opmaken. Bij rode wijn heb je misschien wel eens van tannines gehoord. Hoe meer tannines, hoe wranger de wijn vaak is. Zodra je jouw wijn wat rondjes hebt laten draaien, kan je aan de hoeveelheid druppels zien hoeveel tannine er in jouw wijn zit. Dit noemen mensen in de wijnwereld ook wel tranen of huilen.
Je hoeft wijn niet met verschrikkelijk veel geweld in het glas te laten walsen. Het allermakkelijkst is je glas bij het voetje vast te pakken en deze heen en weer te bewegen, totdat je vanzelf een kleine wijn-draaikolk ziet ontstaan. De echte kenners doen dit vaak wel gewoon uit de losse pols. Maar zolang er maar genoeg zuurstof bijkomt, doe je het helemaal goed.
Nee. Je kunt je voorstellen dat het walsen van de wijn de bubbels in bijvoorbeeld champagne absoluut geen goeds zullen doen. De bubbels brengen namelijk helemaal op eigen houtje alle aroma’s al naar boven. De bruiswijnen hoef je dus geen handje te helpen. Hetzelfde geldt voor oudere, ‘fragielere’ wijnen. Deze mag je wel een beetje walsen om de volatiele componenten naar boven te laten komen, maar als je dit te hevig doet, kan het de complexiteit van de wijn tegengaan. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten!