Waarom is de pinotage zo kenmerkend voor Zuid-Afrikaanse wijn? Grotendeels omdat een Zuid-Afrikaanse professor aan de universiteit van Stellenbosch de druif zelf heeft gekruist in 1925. Zo combineerde hij de fantastische smaak van de pinot noir, met de gunstige groeifactor van de hermitage voor het Zuid-Afrikaanse klimaat. Net als de meeste nieuwe druivenrassen, was pinotage niet direct populair. In de jaren zestig waren de jonge druivenstokken groot en sterk geworden, waardoor zijn opkomst echt kon beginnen. Met name in Europa bleef men kritisch, totdat in 1990 de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft en de Afrikaanse wijnmarkt zich opende voor een westers publiek. Langzaam kon de gehele wijnmarkt op dit continent zich op de kaart zetten met pinotage in de hoofdrol. Heb je bijvoorbeeld een Cape Blend? Dan bestaat deze voor minstens 30 procent uit pinotage. Zuid-Afrikaanser kan je het niet krijgen.
De druif is met name herkenbaar aan zijn rokerige, aardse smaak, die heerlijke fruitige aroma’s kan hebben wanneer hij op het juiste moment geplukt wordt (net als de meeste druiven). Een makkelijke druif is het zeker niet om te verbouwen, want wanneer de gistingstemperatuur te hoog is, krijgt hij een rubberige smaak. Gelukkig weten ze dat nu maar al te goed, waardoor de meeste pinotagewijnen lekker vol en fruitig zijn, met aroma’s als rood fruit, bramen, drop en jam. Wanneer de wijn op eikenhout kan rijpen, krijgt hij meer diepgang en kruidige aroma’s van eucalyptus, zwarte peper, hoisin en leer. Het resultaat is een volle wijn met stevige tannines en een hoog alcoholpercentage.
Deze druif is niet veel aangeplant. Zo’n 95 procent van alle pinotagestokken bevindt zich in Zuid-Afrika. Maar toch kun je ook een aantal stokken in Brazilië, Nieuw-Zeeland en De Verenigde Staten vinden. Maar aangezien de druif speciaal voor het Zuid-Afrikaanse klimaat is ontwikkeld, is het niet gek dat dit ook de plek is waar de druif het meeste terug te vinden is.
Bij deze krachtige wijn kun je het best ook een smaakvol gerecht eten. Denk aan gegrild vlees, eventueel van de barbecue. Maar ook bij pittigere gerechten als een curry of een Mexicaans stoofpotje kan deze wijn erg lekker zijn.