Traditioneel bestaat het gerecht uit gefermenteerde kool met gestampte aardappelen, spekjes en rookworst. In Nederland zijn we maar al te dol op dit zure hapje. Niet alleen doordat het lang houdbaar is wat het lekker goedkoop maakt. Al in de tijd van de VOC werd zuurkool meegenomen op de schepen om goed voor de zeelieden te kunnen zorgen. Toch is zuurkool van oorsprong geen Nederlands gerechtje. Sommigen denken dat de Mongolen per ongeluk zuurkool hebben uitgevonden tijdens hun lange reizen over de steppen. De warme paarden zouden ervoor hebben gezorgd dat de voorgesneden kool ging vergisten en een lekker zuur smaakje kreeg. Waarschijnlijker is dat het de Grieken en Romeinen zijn die met de fermentatie van kool zijn begonnen.
Wat voor ons vooral belangrijk is om te weten dat het vandaag de dag een belangrijk gerecht is in, Duitsland en de Elzas in Frankrijk. Waarom is dit belangrijk? Omdat dit ook uitgesproken wijnregio’s zijn! Een makkelijk trucje voor het combineren van wijn en spijs is namelijk dat je de wijnen niet te ver moet zoeken van de gerechten. Italiaanse pasta’s gaan het beste met Italiaanse wijnen en Spaanse tapas het beste met Spaanse wijnen. Zo geldt dat ook voor Duitse sauerkraut of Franse choucroute, zoals ze zuurkool in deze landen noemen. Het is dus geen toeval dat Duitse Riesling en Weissburgunder of gewürztraminer of pinot blanc uit de Elzas waanzinnige wijnen zijn bij dit gerechtje. Deze wijnen hebben overheerlijke kruidige aroma’s die sterk staan naast de stevige smaak van de zuurkool en evenaren de frisheid uit het gerechtje.
Hoewel het minder goed past dan witte wijn is er zeker ook een rode wijn die je kan drinken bij de zuurkool. En toevallig genoeg komt ook deze uit dezelfde gebieden: Duitsland en de Elzas. Het is namelijk een pinot noir. Wederom een kruidig en lichte wijn. Tip, drink deze wijn licht gekoeld, dan komen de aroma’s het beste naar voren.
Tot nu toe hebben we alleen nog de wijn voor de klassieke zuurkool besproken. Maar je kunt natuurlijk heel veel kanten op met dit recept. Combineer het bijvoorbeeld met roodbaars en een chorizotopping of in een quiche met zalm en lente-ui. Bij deze gerechtjes kun je heel goed bij de eerder genoemde witte wijn blijven. Maar ga je voor wat sterkere smaken zoals zuurkool met blauwe kaas op toast of met hertenbiefstuk en rodewijnsaus? Dan is de pinot noir uit de Elzas de perfecte wijn voor jou.
Kortom, bij je zuurkool kun je het beste een riesling of weissburgunder uit Duitsland of een pinot blanc of gewurztraminer uit de Elzas drinken. Ga je liever voor rood? Kies dan een pinot noir uit deze regio’s. Die is met name met de wat smaakvollere receptjes de beste keuze.