De volledige naam van de wijn is Amarone della Valpolicella en mag met trots het Italiaanse kwaliteitslabel DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) dragen. Dit label kan je herkennen aan de bruine ring dat om de hals van de fles zit. Wat is er zo bijzonder aan dit label? Het bevestigt dat de wijnmakers zich aan de regels hebben gehouden voor die specifieke wijn uit deze specifieke regio. Daarmee kunnen ze de kwaliteit garanderen die aan de naam gekoppeld is. Niet alleen groeien de druiven dus precies volgens de regels, ook het plukken en de vinificatie (het maken van de wijn) gebeurt volgens de regels. Niet niks dus! Zo krijgen ze een stevige wijn met aroma’s van zwart fruit, tabak, chocolade, vijgen en kaneel.
Amarone della valpolicella komt uit de gelijknamige regio Valpolicella in de streek Veneto. De druiven die voor deze wijn gebruikt worden zijn corvina, rondinella, molinara en oselata. Allemaal inheemse druiven. Maar wat de wijn echt bijzonder maakt, is de productiemethode. De druiven worden eerst met de hand geplukt zodat alleen de meest rijpe druiven worden meegenomen. Vervolgens worden deze druiven gedroogd volgens de apassimento methode. Hierbij liggen de druiven 120 dagen op rieten matten om ze te drogen in gereguleerde kamers. Zo verliezen de druiven tussen de dertig en veertig procent van hun vocht en krijg je als het ware rozijntjes. Deze worden vervolgens geperst en tot wijn gemaakt. Het resultaat van het drogen? Een geconcentreerde wijn met veel kracht en veel suiker. Hoe bijzonder de wijn vervolgens wordt, hangt af van hoe lang deze gerijpt wordt. Voor de gewone amarone moet de wijn minstens twee jaar rijpen, voor de reserva minstens vier jaar. Maar een mooie amarone kan je nog veel langer bewaren. Ideaal dus als cadeautje voor speciale gelegenheden.
Het resultaat? Een stevige, maar gebalanceerde wijn met een hoog alcoholpercentage en sterke aroma’s van kersenlikeur, vijgen, pruimen, tabak en chocolade. Door de ingewikkelde productiemethode kan een fles amarone della valpolicella erg hoog in prijs oplopen. Zo kunnen ze wel tussen de vijftig en honderd euro per fles opleveren.
Voor wie een kleiner budget heeft, heb je ook nog de ripasso wijnen uit Valpolicella. Deze wijn wordt gemaakt met dezelfde druiven als de amarone, maar deze worden hierbij niet gedroogd. Wel komt de wijn tijdens het rijpen in contact met de ingedroogde druiven van de amarone waardoor ze enigszins dezelfde aroma’s afgeven. Het resultaat is een veel intensere en scherpere wijn. Een Ripasso superiore heeft weer gemiddeld een jaar gerijpt op eikenhout wat de wijn weer zachter maakt.
Door de kracht van de amarone, is dit een waanzinnige wijn voor bij stevigere gerechten. Denk aan stoofpotjes, hertenbiefstuk of ander mooi rood vlees. Maar ook bij stevige en gerijpte kaasjes is deze wijn erg lekker.