Sabreren: Zo doe je het als een pro

Je hebt er vast weleens een filmpje van voorbij zien komen: het openen van een flesje bubbels met een zwaard. Maar wat sabreren nou precies is en hoe je dit het beste kan doen, vertel ik je in dit artikel!

Geschiedenislesje

Om het begrip ‘sabreren’ te begrijpen, moeten we een stukje terug de tijd in naar het napoleontische tijdperk. Keizer Napoleon Bonaparte was toen aan de macht. Naast dat hij over een groot deel van Europa heerste, was hij ook gek op een glaasje champagne. Deze liefde was zelfs zo groot dat hij elke overwinning met zijn leger en champagne vierden. Daarom moesten er altijd genoeg champagneflessen ingeslagen worden in de Champagnestreek, voordat hij met zijn mannen op veldtocht vertrok.

In 1812 maakten Napoleon en zijn leger zich opnieuw klaar voor een veldtocht, dit keer naar Rusland. Na een welbekende stop bij de Champagnestreek, kon de strijd beginnen. Napoleon won. Dit moest natuurlijk gevierd worden. De mannen van zijn leger zouden hun sabels (gebogen zwaarden) opnieuw getrokken hebben. Maar dit keer om het bovenste gedeelte van de champagneflessen te slaan. En zo ontstond de kunst van het sabreren.

Toch is er naast deze overwinningsversie ook nog een het verhaal van de Kozakken (Russische gemeenschap). Tijdens de oorlog met Napoleon zouden zij beslag gelegd hebben op een van zijn champagnewagens. En om dat er even goed in te wrijven, zouden de Kozakken, al rijdend op hun paarden, de flessen gesabreerd hebben.

Welke versie waar is, weten we niet. Maar dat sabreren een eeuw geleden al is uitgevonden, staat wel vast.

Wat betekent dan nou sabreren?

Het woord sabreren is afgeleid van het Franse woord sabre, dat sabel betekent. Sabels werden vroeger als wapen gebruikt. En sinds 1812 dus ook om te sabreren. Sabreren wordt gezien als een traditionele wijze, waarbij je met een soepele beweging de kurk van een flesje bubbels slaat.

Iemand die een fles sabreert, wordt ook wel een sabreur genoemd. Officieel gezien mogen alleen leden van de Confrérie du Sabre d’Or (Champagnegilde) zichzelf een sabreur noemen. Zij hebben namelijk een officieel diploma behaald, waardoor je jezelf een sabreur mag benoemen.

Hoe moet je sabreren?

Als je nu nog steeds van plan bent om zelf te gaan sabreren, volgt hier een stappenplan.

1. Zorg ervoor dat de fles gekoeld is. Het beste is een tempratuur van 6 graden. Als de fles te warm is, wordt de druk te hoog en kan de fles exploderen tijdens het sabreren. Als de fles te koud is, kan deze gaan splinteren.

2. Verwijder het stukje folie, zodat de kurk straks kan wegschieten.

3. Neem de sabel in je hand. Als je rechtshandig bent, hou je de sabel met je rechterhand vast. En als je linkshandig bent, hou je de sabel met je linkerhand vast. Het is aangeraden om ook alleen een sabel te gebruiken voor het sabreren. Dit is namelijk een beetje gebogen en bot zwaard dat ervoor gemaakt is om te sabreren.

4. Houd de fles (met een gestrekt arm) in je andere hand vast. Zorg ervoor dat je deze onderaan de voet vastpakt met je duim in de holte van de fles. Laat de kurk van je lichaam afwijzen met een lichte boog naar boven.

5. Beweeg de sabel een paar keer van onder naar boven langs de hals.

6. Voor de laatste slag moet je met de sabel de nerf van de fles strijken. Geef daarbij iets meer druk, maar gebruik niet te veel kracht! Doe het liever te zacht en probeer het dan nog een keer.

7. Als je het goed doet, breekt de rand van de hals af en schiet de kurk zo’n 5 à 15 meter van je vandaan.

8. Als alles goed gegaan is, kan je de bubbels veilig inschenken en drinken.

Kan je alle bubbels sabreren?

In principe wordt sabreren alleen met champagne gedaan. Bij champagneflessen kan je er namelijk vanuit gaan dat de druk die op de kurk staat perfect is om te sabreren. Maar je zou ook andere mousserende wijnen kunnen sabreren. Hiervoor is het wel belangrijk dat de juiste druk op de fles staat (6 bar). Als dit niet zo is, zou het kunnen voorkomen dat de fles explodeert.

Als je voorzichtig te werk gaat en je aan het stappenplan houdt, zou je dus een perfecte sabreerkunst moeten kunnen showen. Succes, en vergeet vooral niet nog te genieten van je champagne als het goed is gelukt!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl