Mendoza is het belangrijkste wijnbouwgebied van Argentinië. Hier wordt driekwart van alle wijn geproduceerd. De wijngebieden vind je vooral ten oosten van de Andes en in en om de Stad Mendoza. Vooral de Malbec doet het hier erg goed. Verder komen de Cabernet Sauvignon, Pedro Ximénez en Chardonnay veel voor. Genoeg wijngaarden en wijnhuizen waar je je hart kan ophalen!
Het wijngebied Hawkes Bay is het zonnigste en warmste wijngebied van het land. En daarbij ook een van Nieuw-Zeelands beste wijngebieden. Het ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, rondom de stad Napier. Hawkes Bay ligt aan de kust. De combi van warmte, zon, strand en wijngebied… do we need to say more?
Wat dichter bij huis, dan meteen een ander continent, namelijk Kroatië! Hvar is een van de grootsteen langste eilanden van Kroatië. Naast dat Hvar bekend staat om de mooie stranden en kristalheldere water, vind je er over het hele eiland wijngaarden. Met meer dan 2718 zonuren per jaar heeft Hvar het perfecte klimaat om wijn te produceren.
De beroemdste wijngebieden in Frankrijk vind je vooral in Bourgondië en Bordeaux. Maar tegen de Zwitserse grens ligt nóg een prachtig gebied: het kleine en onbekende Jura. Je vindt daar zo’n 1850 Ha aan wijngaarden. Voor de druifluis was dit een gebied van 20.000 Ha met hetzelfde aanzien als Bourgondië, Alsace & Champagne.
Van Noord naar Zuid is de Jura 80 km lang. De belangrijkste druif is Chardonnay. De Chardonnay uit Jura kent een heel ander karakter dan bijvoorbeeld de Bourgogne. Maar naast de Chardonnay vind je ook nog de authentieke vinjaune, gele wijn. Kortom, genoeg te ontdekken in la France.
Nu denk je bij wijn misschien niet meteen aan Georgië. Terwijl Georgië eigenlijk het oudste wijnland ter wereld is! Kacheti is een regio in het oosten van Georgië. Kacheti is al sinds 6000 v.Chr. in gebruik als wijnregio. Waarbij ze ook een van de eerste landen zijn die de productie van wijn onder de knie hadden.
Het klimaat is door de gebergtes en rivieren erg divers, waardoor micro-zones ontstaan welke allemaal bepaalde eigenschappen hebben welke goed kunnen zijn voor het verbouwen van verschillende druiven. De grond, het weer en de zon zorgen voor een zeer hoge kwaliteit druiven. Alle bekende en grote wijnhuizen hebben hier wel een of meerdere wijngaarden, die vaak in verschillende zones liggen om meerdere soorten wijn te maken.
Als wijnliefhebber moet je hier een keer zijn geweest!
Spanje is als wijnland vooral bekend vanwege de Rioja regio in het noorden. Maar een stukje verderop, in het westen, ligt El Bierzo, waar wijn gemaakt wordt van de lokale Mencia-druif. Deze neemt 70% van de wijngaarden in beslag. Ook vind je er de witte druiven Dona Blanca, Godello en Palomino. Het Rioja-gebied en Bierzo liggen op 3 uur rijden van elkaar. Hoe leuk om dit in een roadtrip met elkaar te combineren.