Vol fruitige en kruidige aroma’s, lekker fris en goed pittig. Dat is hoe je deze druif in een zin kan omschrijven. Maar daarmee doe je geen recht aan de diepgang die grüner veltliner kan bieden. Zo heeft hij aroma’s van gele appel, groene peer, sperzieboon, asperges en witte peper. Een heleboel witte peper. Doordat wijnmakers er liever voor kiezen om geen eikenhout te gebruiken, behouden de meeste grüner veltliner wijnen die verfrissende zuurtegraad waar je mond van gaat wateren.
Binnen Oostenrijk zijn er een aantal aanduidingen die helpen met het uitzoeken van de beste grüner veltliner voor jouw voorkeuren. De drie grote kwaliteitsniveaus zijn: Landwein, Qualitätswein en DAC. Landwein is een laag-alcoholische wijn die in grote oplagen wordt geproduceerd. Deze wijnen zijn lekker goedkoop en toegankelijk. Het Qualitätswein keurmerk is te herkennen aan de Oostenrijkse vlag op de dop van een fles wijn. Dit keurmerk wordt gegeven bij veertig druivensoorten en negen specifieke regio’s. Verder krijgen de wijnmakers genoeg vrijheid om de mooiste wijnen te produceren. Dit keurmerk zegt dus niet zo veel over de specifieke kenmerken van een wijn, maar wel over de oorsprong. De DAC geeft tot slot subregionale verschillen van de Qualitätswein aan. Elke subregio heeft namelijk onmiskenbare karaktereigenschappen. Binnen de DAC is de Klassik een lichtere stijl. Deze wijnen krijgen dan frissere aroma’s van limoen en meloen en zijn over het algemeen goed betaalbaar. Daarnaast heb je de DAC-aanduiding ‘Reserve’ die wat voller van smaak zijn. Deze wijnen zijn over het algemeen droger en pittiger met aroma’s van honing, appel, rook en mango.
De grootste Gruner Veltliner-regio’s zijn Wachau, waar je hele mooie grüner veltliners met een Smaragd label kan vinden. Weinviertel, waar de grüner veltliner echt goed pittig wordt. En Kamptal, waar je de meest diverse stijlen grüner veltiner kan vinden.
Andere landen waar de druif ook groeit zijn: Slowakije, Duitsland, Tsjechië en Hongarije.
Door het hoge zuurgehalte in de wijn, gecombineerd met de aardse en pittige aroma’s, is dit een fantastische wijn om bij een maaltijd te drinken. Met name vettere en romige gerechten kan deze wijn heel mooi in balans brengen. Om het even typisch Oostenrijks te houden: een glaasje grüner veltliner gaat perfect samen met een mooie schnitzel. Gepaneerd, licht vlees gebakken en afgemaakt met wat citroensap. Het vet van het vlees, gecombineerd met het zuur van de citroen wordt mooi gebalanceerd door de frisse en kruidige tonen van de wijn.
Maar ook de Japanse keuken gaat heel goed met deze wijn. Pittige smaken als gember, wasabi, groene ui en yuzu vallen mooi samen met de aarde en kruidige aroma’s in de wijn zonder dat een van de twee weg valt door de ander. Ideaal dus voor bij je sushi.
Grüner veltliner is dus een lekkere kruidige wijn die je heel goed kan combineren met een maaltijd. Aroma’s van witte peper, gele appel, asperges en groene peer maken het een ideale wijnvoor Aziatische keukens (Japans in het bijzonder) of vettige en kruidige gerechten.