Hoe kan het dat wijn maken opeens zo populair aan het worden is in ons koude kikkerlandje? Allereerst, veranderingen in het klimaat maken de winters in Nederland zachter, en de zomers zonniger. Omdat Nederland daarnaast geen last heeft van strenge regels zoals de klassieke wijnlanden als Frankrijk en Italië wel hebben, kunnen wijnmakers ook oneindig experimenten met genetisch nieuwe druivensoorten om de lekkerste bubbels en wijnen te maken. Terwijl we afkijken bij onze Duitse buren in het oosten, veranderen steeds meer hobbyisten en natuurliefhebbers in echte professionals.
Deze Brabantse wijngaard in Sint-Michielsgestel is gespecialiseerd in biodynamische wijnbouw. Hier is dus volop ruimte voor de natuur! Niet alleen zorgt dat voor een prachtig boeket van bloemetjes als je in de zomer door de wijngaard loopt, ook de wijnen gaan hierdoor anders smaken. Zo krijg je hier overheerlijke biologische en natuurwijnen.
In Noord-Holland, vlak bij Hoorn, vind je een stukje grond met niet alleen een wijngaard, maar ook een B&B en restaurant. De vorige eigenaren (de familie Saal) hadden hier een succesvolle fruitkwekerij met tafeldruiven. De stap om hier dus een wijngaard te starten was niet al te ver gezocht. Of je nu een klein hapje wil eten, vergaderen of zelfs wil trouwen, bij Saalhof kan het allemaal in de historische en fotogenieke fruitkassen van de Saalhof.
Wie denkt dat je boven de 50ste breedtegraad geen wijn kunt verbouwen heeft dus nooit van de Frysling gehoord. Deze wijngaard is de noordelijkste van Nederland op de 53ste breedtegraad. Verstopt achter de Friese Wouden ligt het goed beschut tegen de koude zeewind. In harmonie met de natuur verbouwen ze hier kwaliteitswijnen van zes verschillende druivenrassen. Niet voor niets zijn ze in 2018 zelfs benoemd tot beste wijngaard van Nederland en België.
Geen stuk land in Nederland is maagdelijker dan Flevoland. De eerste boeren zetten hier pas voet aan grond in 1980. Zo is deze wijngaard niet alleen historisch gezien erg bijzonder, maar ook de voeding in de bodem is uniek. Zeven meter onder de zeespiegel ligt deze bodem vol met schelpjes en andere zee-souvenirs. Ook hier staat het vinificatieproces volledig in harmonie met de natuur, wat voor unieke smaken zorgt. Een bijzonder bubbeltje om een keer mee te proosten.
Vlak bij de Belgische grens, onder Breda, licht het plaatsje Dassemus. Een kleine gemeente met meer groen dan mensen. Dit is waar de gelijknamige wijngaard ook is gevestigd sinds 2005. Zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen maken ze hiernaast harmonieuze en biologische wijnen ook natuurwijnen of wilde wijnen. Als de wijngaard in bloei staat ziet het er uit als een sprookjesbos vol kleuren en leven, wat je zeker terug kunt zien in – en op – de flessen!
De naam van deze wijngaard moet je met een korreltje Zeeuws zout nemen, want klein is dit voor Nederlandse begrippen zeker niet! Met wel veertien hectaren is dit namelijk een van de grootste wijngaarden van het land. Hier zetten ze de Zeeuwse tradities voort door de wijnen perfect af te stemmen op alles wat ze ‘Zeeuwse Zilte Zaligheden’ noemen: van Oester en mosselen tot platvis en kreeft.