Wijn en eten combineren doe je zo

Misschien lijkt het soms wat onzinnig, maar wijn kan een hele mooie toevoeging zijn op je maaltijd. Zolang je het tenminste goed bij elkaar uitzoekt. Ben jij ook benieuwd hoe jij de perfecte wijn kan uitzoeken bij je eten? Lees dan snel verder!

Er zijn een aantal basisregels waar je rekening mee moet houden als jij een wijn uitzoekt bij je gerecht. Het begint natuurlijk bij de basis: wat zijn de smaken van je gerecht? Als je je menu hebt samengesteld, kun je verder naar je wijn. Je weet natuurlijk van tevoren nooit goed welke smaken elke wijn heeft, maar gelukkig kun je je op AndGrapes goed laten adviseren over verschillende druifjes. Vervolgens kun je twee kanten op als het gaat om wijn-spijs combineren: complimenteren of contrasteren.

1. Complimenteren

Dit houdt in dat je de smaken van het gerecht terug laat komen in de wijn (of andersom). Ga je voor een fris gerecht met veel zuren? Dan kun je ook voor een frisse wijn gaan met ook veel zuren. Of ga je voor een lekker vol en boterig gerecht? Dan kun je ook kiezen voor een volle en boterige wijn. Ga zo maar door: stevige wijn bij stevige gerechten en zoete wijn bij zoete gerechten. Een paar klassieke wijn-spijscombinaties die complimenteren zijn:

- Houtgelagerde chardonnay met kreeft in botersaus

- Stevige cabernet sauvignon met een mooie rode biefstuk

- Frisse soave met ceviche (Zuid-Amerikaans gerecht van vis gegaard in citroensap)

2. Contrasteren

Een andere strategie die je kan toepassen is het laten contrasteren van de wijn met je gerecht. Hierin staan de primaire smaken van de wijn recht tegenover de primaire smaken van het eten zodat ze elkaar in balans houden. Een friszure wijn kan dan bijvoorbeeld dwars door een vettig gerecht snijden. Of een zoete wijn kan een zout hapje aanvullen. Klassieke combinaties die contrasteren zijn bijvoorbeeld:

- Sauvignon blanc met geitenkaas

- Port met stilton kaas

- Rauwe zalm (sushi) met gavi

Je hebt dus nu je gerechten gekozen, en afhangend van welke kant je op wilt, weet je nu ook weke wijn je nodig hebt. Dan kun je nu rustig naar de wijnwinkel om de flessen te halen. Maar nu, er is zo veel keuze in de winkel. Hoe kunnen we dat makkelijker maken? Geen zorgen, ik heb hier een overzichtje voor je om de wijn makkelijker te kunnen vinden. Elke druif heeft namelijk een aantal basiskenmerken waardoor ze makkelijk te sorteren zijn.  

Fris wit: pinot grigio, sauvignon blanc, soave, riesling;

Fruitig wit: grüner veltliner, gewürztraminer, gavi en chardonnay;

Vol wit: houtgelagerde chardonnay, viognier;

Licht rood: pinot noir, merlot;

Gemiddeld rood:  sangiovese, barbera;

Vol rood:  zinfandel, (petit) syrah, cabernet sauvignon;

Zoet: port.

Natuurlijk zijn er nog veel meer druivensoorten, maar dan wordt het lijstje wel erg lang. Kijk dus voor de uitgebreide beschrijvingen eventjes bij wiki.

Het voordeel is ook dat als je, je aan deze volgorde houdt, je ervoor kan zorgen dat je smaakpapillen niet overweldigd raken en je alle smaken kan blijven proeven. Het zou namelijk erg zonde zijn als je een wijn niet goed meer kan proeven door een andere wijn.  

De wijnen kopen

Nu je je huiswerk hebt gedaan, de wijnen bij je gerechten hebt uitgezocht en de volgorde hebt bepaald, kun je eindelijk naar de winkel. Leg de wijnen op tijd koud en het kokkerellen kan beginnen. En het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl