Voordat we kenners van de Franse patisserie boos maken moeten we eerlijk bekennen dat de tompouce minder Nederlands is dan we dachten. Het is namelijk een variant van de Franse millefeuille (bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom). Eigenlijk is het dus heel toepasselijk dat we twee Franse delicatessen combineren.
Om maar even in de Franse sferen te blijven, kun je erg goed gaan voor een glaasje sauternes naast je crompouce. Doordat het hapje is gevuld met heerlijke volle banketbakkersroom, wil je het liefst een zoete, maar ook fruitige wijn met frissere ondertonen. Het glazuur op de crompouce zorgt eveneens voor een aansluiting op de zoetere, maar vooral ook op de fruitige smaken in de wijn. Deze wijnuit de Bordeauxstreek heeft naast heerlijke fruitige aroma’s van abrikoos of papaja, ook frisse smaken van limoen en zoete of kruidige aroma’s van honing en gember.
Omdat sauternes de laatste tijd heel populair is, en daarom redelijk prijzig, kun je ook kiezen voor een moscatel. Deze Spaanse wijn is redelijk vergelijkbaar met sauternes omdat het ook bestaat uit zoete, frisse en fruitige componenten. Het enige verschil is dat deze bij moscatel bestaan uit citroen, mandarijn, peer, sinaasappelbloesem en rijpe meloen.
Even terug naar een van de basisingrediënten van de crompouce: de croissant. Oorspronkelijk is dit natuurlijk een ontbijthapje. Gelukkig bestaat er ook een ontbijtwijn: bubbels! Probeer maar eens aan een zondagse brunch te denken zonder dat je mimosa’s en croissantjes erbij ziet. Doordat de crompouce zoeter is dan de originele croissant stappen we in de bubbels ook een treetje omhoog in de suikers, en raden we een demi-sec prosecco of cava aan. Deze is lichtzoet, maar door de bubbels wordt de zoetigheid ook weer geneutraliseerd. Ideaal dus om niet al te misselijk te worden van alle lekkere zoetigheid.