De verdejo-druif is de meest gebruikte druivensoort van Spanje en wordt al meer dan 1000 jaar verbouwd. In de 11e eeuw was deze druif trouwens ook de hoofdrolspeler in de sherryproductie. Bijna alle verdejo wordt geproduceerd in Rueda in Noord Spanje en deze druivensoort staat in de wijnwereld bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. De naam verdejo stamt trouwens van het woord verde af wat in het Spaans groen betekent. Dan weet je ook direct aan welke kleur je deze druivensoort kan herkennen. Als je een Rueda wijn tegenkomt, kan je er vanuit gaan dat deze wijn voor minimaal 50% uit Verdejo bestaat.
Smaak
Een verdejo kan je vaak herkennen door een lichte en verfijnde geur en de wijnkenners proeven er vaak grapefruit, citrusvruchten, peer en appel in terug. Het is een zachte en frisse druivensoort met een wat hogere zuurtegraad. Dat maakt deze wijn ideaal om lekker mee te borrelen. Je kan trouwens twee soorten gerijpte verdejo’s tegen het lijf lopen. Meestal rijpt deze druif in metalen vaten, maar wanneer deze ophout wordt gelagerd, krijgt de wijn een vollere smaak en textuur die zelf een beetje nootachtig kan proeven.
Funfacts
De verdejo-druiven worden ‘s nachts geplukt wanneer de temperatuur wat lager is. Op deze manier ontstaat er een koel vergistingsproces waarmee ze zo snel mogelijk na het plukken worden geperst. Dit wordt zo snel mogelijk in metalen vaten overgegoten zodat de wijn het minst in contact komt met zuurstof. Het resultaat? Een heerlijke, frisse wijn met een mooi karakter.
Verdejo combineren met gerechten
Ben je op zoek naar een eetcombinatie voor de verdejo? Zoek dan naar lichtere gerechten. Deze druivensoort is een echte liefhebber van schaal- en schelpdieren, witvis en gegrilde groenten. Ga absoluut niet voor hele overheersende smaken, want dan komt deze witte wijn helaas niet meer tot z’n recht.
Kortom: een fijne witte wijn die goed van pas komt in de zomerzon of mooi op tafel thuishoort bij subtiele (vis)gerechten.