Nee, zet dat gekke idee maar meteen uit je hoofd. Fuck die vooroordelen dat wijn alleen tijdens een chic etentje op tafel gezet kan worden. Het is een misverstand dat wijn ingewikkeld moet zijn. Wijn is juist heel toegankelijk en kan je prima combineren met een vette hap of tijdens het barbecueën.
Of je nu gaat voor een frietje mayo, een frikandel of een broodje kroket, de frituur dorst zal spoedig volgen. Het lijkt misschien een logische keuze om dan voor een colaatje te gaan, maar al die suikers zorgen er alleen maar voor dat je zout- en vetbehoefte toeneemt. Niet echt handig. En geef toe: we willen er ook maar al te graag een goed glas alcohol ingooien. Snacken met wijn is daarnaast ideaal want het maakt de vette hap minder zwaar.
Ja, dat is natuurlijk de vraag. Nou, laten we eens kijken naar die kroket. Hij is gefrituurd (duhh) en heeft hierdoor een heerlijk krokant laagje. De ragout van een kroket is stevig en er zitten geen hompen vlees in. Dit betekent dat je niet veel tannine nodig hebt.
Je bent dus op zoek naar een wijn met zowel kracht als rijpheid, maar met een zachte tannine structuur. Je zou dus kunnen denken aan lichte fruitige wijnen, maar ook op hout gerijpte wijnen weten hun smaak goed te combineren met dat broodje kroket. Welke wijnen zijn dat dan?
· Halliwell shiraz/grenache - Rolf Binder
· Pinot Grigio - Forte Alto
· Beaujolais Villages – Mommessin
Dus de volgende keer dat je craved naar een vette hap met een goede fles wijn, weet je waar je moet zijn. Oh, en eet je mosterd op je broodje kroket? Shame on you, mosterd heeft namelijk een zure ondertoon die de wijn-spijscombinatie weer verpest. Je bent dus beter af zonder.