Sangiovese: een Toscaanse klassieker

Als je een rode wijn uit Italië zoekt, is de kans groot dat je een sangiovese tegenkomt. Het is namelijk een van de meest aangeplante druivensoort van Italië. Met name bekend onder zijn regionale namen: Chianti, Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano of Carmignano. Lees hier alles wat je moet weten over de druif.

Sangiovese is een van de oudste druivenrassen van het zonnige Italië. Naast het heuvelachtige Toscane kun je de druif ook terugvinden in Campanië en Umbrië. Maar ook buiten Italië wordt de druif in kleine aantallen aangeplant, zoals in Californië en Argentinië. Allemaal erg zonnige locaties. En dat is niet zonder reden, hij rijpt namelijk erg langzaam en heeft veel zon nodig door de hoge zuurgraad en grote hoeveelheid tannines. Het resultaat is een bloedrode wijn met aroma’s als geroosterde tomaat, framboos, potpourri of bramen. En aan deze kleur dankt de druif dan ook zijn naam, die betekent namelijk ‘bloed van Jupiter’.

Wijnpaspoort

Hoewel we vandaag even in het geboorteland van de druif blijven, is er wel een verschil tussen de Italiaanse regio’s waar sangiovese wordt aangeplant. De druif is het meest bekend van de DOCG Chianti-regio. Deze wijn had over het algemeen een vrij simpel imago. Een eenvoudig en goedkoop flesje voor bij het eten, gepresenteerd in een bolle fles met rieten mand. Maar sinds de jaren ‘70 zijn wijnmakers hard gaan werken om dit imago te veranderen, waardoor de kwaliteit van de meest simpele chianti’s enorm werd opgekrikt. Deze wijnen zijn vaak niet bedoeld om langer te rijpen. Hierdoor blijven ze wat frisser en harder van smaak. Zo proef je hier bijvoorbeeld meer aalbes en framboos in. Ideaal voor bij de spaghetti bolognese, cannelloni, macaroni of Antipasti.

Een niveau hoger komen we bij de DOCG Chianti Classico. Dit zijn de historische regio’s waar de chianti’s oorspronkelijk vandaan komt en hebben de beste omstandigheden. Hogere heuvels, langer groeiseizoen en dus langere rijping. Hierdoor krijg je sterkere aroma’s van rood fruit en gedroogde kruiden. Doordat deze wijn langer wordt gerijpt, vlakken de tannines een beetje af en wordt de wijn dus zachter en de smaken complexer. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan aroma’s als kruidnagel en cederhout. De beste wijn is de DOCG Chianti Classico Riserva, die aan nóg strengere regels moet voldoen dan de gewone Chianti Classico. Hierdoor proef je de tertiaire aroma’s nog beter: geroosterde amandel of gedroogde vijg.

Op een klein stukje rijden van de Chianti regio’s ligt de DOCG Brunello di Montalcino. Hier is de zon nog sterker, waardoor de wijn krachtiger wordt met een volle body. Deze wijn kun je pas echt lang laten rijpen voor de meest complexe aroma’s. Vind je dit flesje te duur? Dan heb je vaak de goedkopere variant dichtbij liggen: rosso di montalcino of vino nobile di montepulciano.

Met de familie aan tafel

Omdat de wijn vrij hoog in zuren en tannines zit, is de wijn perfect om te combineren met een gerechtje en eigenlijk iets te zwaar om als simpel borrelwijn te drinken. Daardoor is de wijn wel erg lekker bij een kaasplankje met harde, ziltige kazen. Ga je voor een jongere chianti, dan kun je de avond lekker simpel houden met een aperitivo of een lekkere simpele pasta of pizza. Als je een lekkere gerijpte sangiovese kiest, zoals een Brunello di montalcino of chianti classico, kun je voor de zwaardere gerechten gaan zoals een bistecca alla Fiorentina, ossobuco, lamskoteletjes, of hertenbiefstuk.  Kortom, voor elk Italiaans thema-avondje zit je met een flesje sangiovese goed.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl