Nieuwe Wijnwereld vs Oude Wijnwereld

Op 12 oktober 1492 ontdekte Christoffel Columbus een Nieuwe Wereld die hij Amerika noemde. Maar over dit stukje geschiedenis gaan wij het vandaag niet hebben, althans niet helemaal. Binnen de wijnwereld wordt er namelijk, net als in de geschiedenis, gebruikgemaakt van de termen ‘Oude Wereld’ en ‘Nieuwe Wereld’, die een klein beetje overlappen met de nieuwe wereld van Columbus.

Oude wijnwereld

Simpelweg wordt met de ‘Oude Wereld’ de traditionele wijnlanden bedoeld (uit Europa). Om te beginnen op de plek waar wijn voor het eerst gemaakt werd. Hoewel jij en ik waarschijnlijk bij wijn als eerste denken aan Frankrijk, Spanje of Italië, is dat niet waar wijn voor het eerst werd verbouwd. Dat was namelijk in landen die we nu de vergeten wijnlanden noemen: Armenië, Azerbeidzjan, Kroatië, Georgië, Hongarije, Macedonië, Moldavië en Roemenië. Niet alleen hebben we in deze landen sporen gevonden van wijn van wel 8000 jaar oud, ze hebben daar ook veel druivensoorten waar de meeste van ons nog nooit van hebben gehoord. Als we het hebben over oude wereld, is het dus meer dan terecht dat we ook aan Oost-Europa denken.

Dat de wijn uit West-Europa (en vooral Zuid-Europa) bekender is dan wijn uit Oost-Europa, is niet voor niets. Al eeuwenlang hebben ze daar methodes ontwikkeld om de wijn zo lekker mogelijk te maken. En nu ze eenmaal een naam hebben gerecreëerd, is het vrij lastig om daar verandering in te brengen door te experimenteren. Maar waarom zou je ook het winnende recept veranderen? Toch blijft het natuurlijk een kwestie van smaak en steeds vaker komen ook de wijnen uit de vergeten wijnlanden op de (wijn)kaart te staan.

Nieuwe wijnwereld

De Nieuwe Wereld zijn landen buiten de traditionele wijnlanden die vaak pas redelijk recent een wijncultuur hebben ontwikkeld. Dit zijn landen als de Verenigde Staten, Argentinië, Chili, Peru, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Doordat deze regio’s niet verbonden waren aan strenge regels, die vaak in de Oude Wereld wel gelden, zijn ze vrijer om te experimenteren met methodes en smaken. Nieuw verwijst dus eerder naar de smaak en productiemethode dan het naar de leeftijd van traditie verwijst. Hierdoor kun je Nieuwe Wereldwijnen vaak herkennen aan de uitgesproken fruitige aroma’s en een soepele afdronk. Veel regio’s in de Nieuwe Wereld zijn nu net zo bekend als de bekendste regio’s van de Oude Wereld. Zo komen de duurste wijnen van vandaag de dag niet uit de Bourgogne of de Bordeaux (al kunnen deze ook erg hoog in de prijzen lopen) maar uit Napa Valley in Californië.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl