Houd jij van cabernet sauvignon? Dan is deze druif echt wat voor jou. Deze twee wijnen lijken namelijk erg op elkaar. Over het algemeen vind je in een flesje mouvèdre veel fruitige aroma’s van bosbes, bramen en pruimen. Maar ook zwarte peper, viooltjes, rook en vlees kun je herkennen in de aroma’s van de wijn. Omdat mouvèdre vaak vrij zwaar is in de tannines, kiezen wijnmakers er meestal voor om de wijn op eikenhout te laten rijpen om de wijn zachter te maken. Het enige gevaar is dat de wijn gevoelig is voor oxidatie, waardoor hij nooit té lang kan rijpen. Om deze reden wordt de druif vaak geblend met andere druivensoorten, zoals grenache of syrah, wat de wijn wat sterker maakt tegen verkeerde ontwikkelingen.
Oorspronkelijk komt de druif uit Spanje, waar hij monastrell genoemd wordt. Hier maken ze er voornamelijk cépagewijnen van (waarbij er overwegend maar één druivenras wordt gebruikt). In Frankrijk komt de druif ook veel voor, in gebieden als Châteauneuf-du-Pape of Bandol. Omdat mouvèdre zo een krachtige wijn is, kiezen ze er hier juist vaker voor om de druif te blenden met grenache en syrah, twee andere grote namen in Zuid-Frankrijk. Maar in Bandol kun je de druif wel weer vaker alleen vinden.
Châteauneuf-du-Pape is een gebied dat in het meest zuidelijke puntje van het Rhônegebied ligt. Het is een gebied met veel steen in de grond. Het voordeel hiervan is dat deze stenen ‘s nachts de hitte van de zon heel langzaam afstoten. Zo krijgen de druiven lekker veel warmte en kunnen ze goed groeien. Dit is ideaal voor mouvèdre, die veel warmte nodig heeft doordat hij zo langzaam rijpt. Toch blijft grenache de grootste van de 13 druivensoorten in de regio. Al neemt deze steeds meer af in populariteit waardoor mouvèdre meer ruimte kan krijgen.
Het is Bandol waar onze druif echt een grote rol mag spelen. Hoewel ze hier maar kleine hoeveelheden produceren, is de mouvèdre uit Bandol van hoge kwaliteit. Mooi gebalanceerd en zorgvuldig gerijpt, waardoor de fruitige aroma’s heel sterk naar voren komen. Vaak maken ze hier een cépagewijn van de druif, al weten ze hem af en toe ook goed aan te sterken met andere druifjes om hem langer op eik te kunnen laten rijpen. Zo krijg je een wijn die heel lekker is met wild zoals hertenbiefstuk.
In Australië en Californië kennen ze al vrij lang de druif mataro, maar niemand wist dat dit eigenlijk dezelfde druif was als mouvèdre. Tot ze in de jaren negentig wat beter onderzoek gingen doen en er achter kwamen dat het om dezelfde druivenstokken ging. Om de kwaliteit van de Franse mouvèdre te evenaren, zijn ze vanaf dat moment steeds vaker dezelfde naam gaan aanhouden én zijn ze dezelfde blending strategie gaan gebruiken: de GSM-blend (grenache, syrah en mouvèdre). Hoewel de productie van mouvèdre in Californië afneemt, blijven ze de wijn in toenemende mate produceren in Australië.
Doordat de wijn lekker stevig is, kun je hier ook ideaal een stevig gerechtje naast kiezen. Denk daarom aan stevige vleesgerechten die de tannines goed kunnen absorberen zoals biefstuk, spareribs, varkensworstjes, kalfsbiefstuk of lamskoteletjes. Wil je liever vegetarisch eten? Dan kun je ook denken aan portobello of andere paddenstoelen of een Marokkaans gerecht met bijvoorbeeld linzen.