Deze Italiaanse krachtpatser uit 2019 is ideaal voor de klassieke barbecue. Gemaakt van Malvasia Nera, een klassieke Zuid-Italiaanse druif, voor een klassieke Zuid-Italiaanse wijn. Gooi een lekkere bavette op de grill, maak wat kruidige chimichurri en koop een lekker kaasje voor bij de borrel. Deze wijn is megalekker met al die gerechtjes! (Je kunt natuurlijk voor elk ander stukje rundvlees op de grill gaan, het is allemaal lekker.) In de neus ruik je vooral zwart rijp fruit, gekonfijt fruit en witte peper. Maar als je een slokje neemt komen de bramen, zwarte bessen, gedroogde kruiden en aardse tonen heerlijk naar boven. Lekker stevig en kruidig, dus ideaal bij het rokerige smaakje van de barbecue in een stevig stukje biefstuk. De afdronk is daarnaast vol, fluweelzacht en lang waardoor je deze wijn de hele avond lekker kan blijven drinken. Eet je liever niet te veel vlees? Maak dan een lekkere rijke spaghetti met romige kaas ernaast. Net zo Italiaans als de wijn! Ook dit gerecht combineert uitstekend met deze wijn.
Deze wijn komt uit een volledig andere hoek dan je misschien had verwacht. Hij komt namelijk uit Moldavië. Gemaakt van de Oekraïense druif Bastardo, de Moldavische druif rară neagră en de Georgische druif saperavi. En deze druiven zijn niet voor niets naast elkaar gekozen, het is namelijk een ‘vrijheids-wijn’ ter nagedachtenis aan de onafhankelijkheid van deze landen van de Sovjet-Unie. Met de oorlog in Oekraïne relevanter dan ooit. Het Château dat op 800 meter van de grens met Oekraïne ligt, heeft daarom ook een hulpcentrum opgericht om vluchtelingen op te vangen en te ondersteunen.
Niet alleen is deze wijn dus erg lekker, maar het is ook een eerbetoon aan een heroïsch gevecht en de weerstand van het Oekraïense volk. Zo heeft de wijn een heerlijke subtiele geur van rood fruit, kers, cranberry en aalbes. En op de tong proef je zwarte vruchten en bessen zoals bosbes, gedroogde pruim, kruidnagel en donkere chocolade. Hij is negen maanden gerijpt op eikenhout waardoor hij een zachte, maar complete afdronk krijgt. Een speciale wijn verdient dan ook een speciale barbecue. Zo kun je de wijn lekker combineren met lam, denk bijvoorbeeld aan lamskoteletjes van de grill. Of met een stukje varkensvlees, zoals speklapjes of een varkenshaasje met een pepersausje ernaast. Of je kunt voor een lekker sappig stukje rundvlees gaan.
Uiteraard zijn de mogelijkheden voor de barbecue oneindig! Maar een goede begeleiding in de wijn maakt het altijd beter. Wat is jouw favoriete barbecuegerecht?