Innovaties in de wijnwereld

Al eeuwenlang heeft de wijnteelt zich kunnen ontwikkelen om de beste druiven en de beste productiemethodes voor het lokale klimaat te creëren. Verschillende regio’s hebben strenge regels opgesteld en een strenge selectie van druiven gemaakt om de kwaliteit van onze lievelingswijnen zo hoog mogelijk te houden. Balans is hierbij hét sleutelwoord. Niet te veel regen, niet te veel kou, niet te veel zon, maar ook niet te veel droogte. Maar de afgelopen jaren verandert er veel, en dat is ons ook zeker niet ontgaan. Het klimaat verandert en daarmee veranderen de eeuwenoude regels van de wijnbouw. Het wordt dus de hoogste tijd dat wijnmakers zich gaan aanpassen aan de veranderende factoren, en dat gaat in sommige gevallen erg goed.

Schimmels, vorst, regen en droogte zijn een paar van de problemen waar wijnmakers last van kunnen hebben. Sommige druiven zijn minder gevoelig voor de schimmel meeldauw en vocht, andere zijn weer beter bestand tegen droogte of vorst. Maar voor het geval dat deze vijanden van de wijn te sterk worden, hebben wijnmakers genoeg innovaties bedacht om schade te beperken.

Het ontwikkelen van nieuwe druivenrassen

In de traditionele wijnwereld van bijvoorbeeld Frankrijk zijn nieuwe druivenrassen meestal een no-go. Regio’s als de Champagnestreek hebben zulke strenge regels over welke druiven zijn toegestaan dat hier vaak geen ruimte is voor innovatieve druivenrassen. Waar deze druiven wel meer ruimte krijgen, is in ons eigen kikkerlandje. Duitse wijnmakers hebben in samenwerking met Nederlandse Universiteiten (zoals Wageningen) druivensoorten ontwikkeld die hand in hand gaan met ons nattere en koudere klimaat; iets waar de meeste druifjes geen fan van zijn. Zo zijn druiven als johanitter, sauvignier gris, solaris en cabernet cortis onze vertegenwoordigers geworden in de wijn. Het grootste voordeel dat wij hebben, is natuurlijk de afwezigheid van strenge regels die een eeuwenoude druivencultuur moeten beschermen tegen smaakveranderingen, zoals de Fransen hebben.

Ondanks de strenge regelgeving in Frankrijk komen daar ook steeds meer nieuwe druivenrassen door de keuring die een stuk beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Zo ook in Champagne, waar de futuristische voltis druif als test wordt aangeplant. Deze druif staat ijzersterk tegen alle vormen van meeldauw en heeft een stuk minder bestrijdingsmiddelen nodig om goed te groeien. Het enige nadeel is dat hij niet de bekende smaak geeft zoals de champagnedruiven nu geven. Helemaal zal deze druif dus niet de traditionele druiven kunnen vervangen. De komende dertig jaar zal deze druif worden aangeplant in de streek om te kijken of hij daadwerkelijk een toekomst heeft in onze feestelijke bubbeltjes.

Maar waarom duurt het zo lang om een nieuw druivenras te laten groeien? Net als elk plantje heeft een druivenstok de tijd nodig om op kracht te komen. Hoe ouder een druivenstok is, hoe beter hij de balans kan vinden om krachtige druifjes te maken. Zo zal een oudere druivenstok dus kwalitatievere druiven produceren dan jongere druivenstokken. Om dus te kijken of een nieuw ras echt een goede kans maakt in een regio, moeten druiventelers flink wat geduld hebben om dit te testen.

Technologie in de wijngaard

Als er iets niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, is het technologie. Het wordt dan ook veelal toegepast in de wijnbouw. Van sensoren die de kleinste veranderingen kunnen meten, tot drones die elke centimeter grond tot in de hoogste hoogte kunnen filmen. Met al dit soort data kunnen wijnmakers alles leren over de gezondheid en ontwikkeling van hun grond en druivenstokken, zodat ze het optimale balans kunnen behouden. Zo kunnen ze besparen op elementen als water, chemicaliën en energie. Niet alleen goed voor de portemonnee van de wijnboer, maar ook voor het milieu. @in-win dus.

Biotechnische innovaties

Niet alleen synthetische technologie vindt zijn weg binnen de wijnbouw, ook biotechnische innovaties worden razend populair. Steeds minder boeren willen gebruikmaken van chemicaliën om onkruid en schimmels tegen te gaan. Deze producten putten namelijk de bodem enorm uit, wat de wijn minder lekker maakt. En het is ook niet bepaald lekker voor je lichaam.

Wijngaarden in Nederland en buiten Nederland zetten steeds vaker technologische innovaties in om het beste product op de markt te kunnen zetten. Zo blijven wij, in een constant veranderende wereld, genieten van de heerlijkste wijnen.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl