Om te beginnen met die frisse, sappige en fruitige witte wijn uit deze prachtige regio. Als jij een witte Rueda wijn uitzoekt, is de kans vrij groot dat deze voornamelijk is gemaakt van de verdejodruif. Al produceren ze ook sauvignon blanc, viura en palamino fino in de streek.
Als je een wat frissere stijl van een witte Rueda kiest (herkenbaar aan het groene Rueda label) dan kun je deze lekker koud drinken, namelijk tussen de acht en tien graden Celsius. Let wel goed op dat je wijn niet té koud is, hoe lekker verfrissend dat ook kan zijn, dan proef je namelijk veel minder de lekkere aroma’s. Verder is een gewoon wittewijnglas hier ideaal. Deze heeft een wat minder grote bol zodat de geringe aroma’s lekker dicht bij elkaar blijven. Deze wijn is ideaal voor de borrel of bij een lichte, frisse salade.
In de streek hebben ze natuurlijk ook wat vollere stijlen witte Rueda. Deze wijnen komen van de oudste en mooiste druivenstokken en hebben daardoor een vollere en rijkere smaak. Deze wijnen, herkenbaar aan een zwart Rueda label, komen het best tot hun recht rond de veertien graden Celsius. Hoewel het heel weinig voorkomt, worden sommige wijnen ook op hout gerijpt, deze zijn weer herkenbaar aan een goud etiket en moeten verplicht twee jaar op hout hebben gelegen. Ook deze kun je ideaal drinken tussen de twaalf en veertien graden Celsius. Beide soorten wijn (zwart en goud label) kun je beter schenken in een wat ruimer glas met een grote bol zodat de aroma’s meer in contact komen met lucht en je ze beter kan proeven. Hoewel deze wijnen ook heerlijk zijn voor bij de borrel, kun je ze ook megagoed combineren met wat rijkere groenteschotels.
Ondanks dat bijna 98 procent van de druiven in de Rueda wit zijn, hebben ze zeker ook blauwe druiven. Met name vind je hier tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha. Deze druiven zijn wat steviger en maken heerlijke kruidige wijnen. Over het algemeen is bekend dat je je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken (wat grotendeels waar is). Maar de gemiddelde Nederlander heeft een kamertemperatuur van twintig graden Celsius, wat nèt te warm is voor onze wijn. Daarom is ideale temperatuur voor onze rode Rueda wijnen rond de achttien graden Celsius (keldertemperatuur) zodat hij optimaal tot recht kan komen. Let er dus goed op dat je je wijn niet in de volle zon in de woonkamer bewaart. Hierdoor kun je ze namelijk ook minder lang laten liggen. Het beste glas voor deze wijnen zijn een gemiddeld, maar lekker ruim rodewijnglas, vergelijkbaar met het glas van de volle witte wijn. Serveer deze wijnen eens met lekkere vleesgerechtjes, of vollere tapasgerechten om in de Spaanse sferen te blijven.
Als je je aan deze tips houdt, kun jij heerlijke Spaanse thema-avondjes organiseren én het beste uit jouw wijnen halen. Cheers!