Welke wijn is lekker met lasagne?

Als er iets is waar ze in Italië echt veel verstand van hebben is het wel eten en wijn. Hoewel de verschillende smaken in zowel wijn als gerechtjes per regio enorm kunnen verschillen, zien we toch een terugkerend thema: pasta. Of je nu traditionele spaghetti bolognese uit Emilia Romagna gaat, of voor een linguine al vongole uit Zuid-Italië. Overal gebruiken ze de meest pure en lokale ingrediënten. En de wijn? Die kiezen ze vaak ook zo lokaal mogelijk uit! Vandaag gaan we het over een andere klassieker hebben: Lasagne!

Lasagne, ofwel Lasagna al forno (lasagne uit de oven) komt oorspronkelijk uit Midden-Italië. Net als bij veel andere klassiekers zijn er enorm veel varianten op lasagne. Van zalm met spinazie, tot vegetarisch met gegrilde groenten, je kunt alle kanten op met dit ovengerecht. Toch blijven wij vandaag even bij de meest traditionele vorm: we gaan onze lasagne vullen met lasagnebladen, gehakt, tomatensaus, Parmezaanse kaas en bechamelsaus. Deze prachtige schotel, die laag voor laag gebouwd is, wordt afgebakken in de oven waardoor de smaken intens lekker worden. Maar welke wijn drink je bij dit romige, krachtige gerecht?

Een echte Italiaanse

Bij een echt Italiaans gerecht hoort natuurlijk een echte Italiaanse wijn. Bij de lasagne gaan we voor de op een na meest verspreide Italiaanse (inheemse) druif: Montepulciano. Mocht je een beetje bekend zijn in Toscane zal deze naam je misschien verwarren, er is namelijk ook een stad die zo heet én een wijnsoort (Nobile di Montepulciano).  Deze blauwe druif heeft over het algemeen een medium stevige body met redelijke tannines. De druif is ideaal voor rijping en kan heerlijke tonen van rood fruit, kruiden en vanille na rijping op hout.

Zo krijg je een elegant glas dat ideaal te combineren is met ons lasagnegerecht. Het rode fruit past heel mooi bij de tomatensaus en de stevige kruiden weer top naast het gehakt. Hij is fris genoeg om niet te zwaar te worden naast de bechamelsaus en kaas maar stevig genoeg om niet volledig overrompeld te worden. Kortom, een perfect huwelijk tussen wijn en spijs!

Wijntip: Een flesje die dus heel lekker bij de lasagne past is bijvoorbeeld: Riserva della Casa Rosso del Molise Riserva, Montepulciano d'Abruzzo uit 2017.

Viva il vino!

We reizen even af naar het zuiden van Midden-Italië, in de op een na kleinste regio van het land: Molise. Hier bezoeken we de wijngaard van onze wijn: Casa Vinicola Botter. Ze hebben de wijn gemaakt van de Montepulciano d’Abruzzo druiven; niet te verwarren met de regio waar deze druif oorspronkelijk vandaan komt. Voordat deze wijn bij ons in Nederland is aangekomen heeft hij minimaal 24 maanden gerijpt, waarvan zes op houten vaten. Dit zorgt ervoor dat de wijn een karakteristiek en intens smaakprofiel kan ontwikkelen met prachtige, ronde aroma’s. Zo proef je overheerlijke tonen van donkere kers, balsamico, bramen en rode bessen. Lekker fruitig dus! De houtrijping zorgt er verder voor dat er ook krachtigere smaken vrij komen in de wijn zoals cacao, vanille en noten.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl