Nebbiolo: De topper van Italië

Wie nog nooit van nebbiolo heeft gehoord, kent misschien wel de Italiaanse topwijn die van deze druif wordt gemaakt: Barolo. Gek is het niet als je de druif niet kent, in elke regio waar hij groeit, wordt hij genoemd bij een unieke regionale naam. En overal is het resultaat een unieke maar prachtige wijn. Lees hier alles wat je moet weten over deze Italiaanse topdruif.

Welke naam de wijn ook draagt, over het algemeen heeft de wijn aroma’s die variëren van rozen, kers en leer tot kleipot en anijs. Groeit de druif in koelere klimaten? Dan krijg je meer cranberry bij je kersen en in een warmer klimaat gaan de aroma’s meer naar dragonfruit en vruchtencake. Zo is de wijn niet alleen vol en aromatisch, het is een krachtpatser van jewelste met stevige tannines, een hoge zuurtegraad en flink wat alcohol.

Dat de druif kieskeurig is, is wel te zien aan de plekken waar hij groeit. Of beter gezegd, plek. Alleen in Noord-Italië doet hij het goed. En gelukkig zijn ze daar getraind om het beste uit de druif te halen. Door de dunne schil is hij namelijk erg vatbaar voor schimmels en rot. Maar met een kalkrijke bodem, een goede waterafvoer en voldoende zonuren hebben wijnmakers het perfecte recept ontwikkeld om de beste wijnen van het land, en misschien wel de wereld te maken. Omdat de wijn zo hoog is in alcohol, zuren en tannines kan de wijn erg lang blijven liggen om te rijpen. Laat de wijn op hout rijpen en je krijgt bij de volle en stevige aroma’s ook zachtere aroma’s van vanille of cacao. Als dit alles goed gebeurt kan een mooie nebbiolowijn wel twintig jaar oud worden.

Wijnpaspoort

Zoals ik al zei, kent nebbiolowijn veel verschillende namen. Ben je op zoek naar een nebbiolo? Let dan op de volgende namen: Roero, Gattinara, Carema, Ghemme en Langhe Nebbiolo. Maar het bekendste is de druif wel onder de namen Barolo en Barbaresco. Al deze wijnen komen uit de provincie Piëmont. Maar je kunt nebbiolo ook in Lombardije vinden, hier heet de wijn Valtellina e Sforzato.

Het nadeel aan de grote bekendheid van barolo is de hoge prijs. Dit komt met name doordat de wijn lang moet rijpen om het beste uit de wijn te halen. Maar er zijn meer strenge eisen waar de wijn aan moet voldoen. Niet alleen moet hij voor honderd procent uit nebbiolo bestaan, het alcoholpercentage moet minimaal dertien procent zijn, de druiven moeten binnen een aangewezen gebied groeien én de wijn moet minstens twee jaar op hout zijn gerijpt en mag pas drie jaar na oogst worden verkocht. Dit waren alleen nog maar de eisen voor de ‘gewone’ barolo. Een barolo riserva moet drie jaar houtrijping hebben gehad en mag pas vier jaar na oogst worden verkocht. En een barolo riserva special heeft vier jaar houtrijping gehad en mag pas vijf jaar na oogst worden verkocht. Dit alles zorgt voor alleen het beste van het beste. Maar helaas ook voor een duur prijskaartje.

Heb je geen zin om zo veel uit te geven aan een fles wijn, maar wil je wel de smaak evenaren? Gelukkig is het kleinere broertje barbaresco zeker de moeite waard. Doordat de grond van barbarscowijnen zonniger en vruchtbaarder is, heb je minder tannines in de wijn. Zo is de smaak van barbaresco lichter en is de wijn dus toegankelijker in smaak én in prijs.

Wat eten we erbij?

Door de veelzijdigheid van nebbiolo, in combinatie met de kracht uit tannines en zuren, is dit een wijn dat je zeker bij het eten moet drinken. Met name stevige gerechten worden nog lekkerder met een glaasje rode nebbiolo erbij. Denk aan een mooi stuk gebraden vlees of truffelgerechtjes. Of een gebakken portobello voor de vegetariërs. Met een stevig gerecht haal je het beste uit je stevige wijn. Schenk je nebbiolo maar in een lekker groot glas in en geniet ervan, cheers!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl