Ten eerste is de kwaliteit en diversiteit van wijnen uit deze regio ronduit indrukwekkend. Pays d’Oc is namelijk de grootste Franse producent van biologische wijnen en draagt trots de titel van nummer één producent van rosé in Frankrijk. Een dergelijke reputatie krijg je niet zomaar. De wijnmakers uit deze streek stellen strenge eisen aan hun product. Voordat een wijn het label Pays d’Oc IGP mag dragen, ondergaat deze een blinde proeverij in de grootste tasting room van Europa - een ervaring die ik ook op video heb vastgelegd.
Wat me met name fascineerde tijdens mijn reis, was de enorme vrijheid en diversiteit die de wijnmakers hier hebben. In de meeste Franse regio's zijn wijnmakers beperkt in hun keuze van druivensoorten. Niet in Pays d’Oc. Hier mogen zij experimenteren met maar liefst 58 verschillende druivensoorten, wat hen de unieke kans biedt om wijnen te creëren die echt hun persoonlijke touch weerspiegelen.
De wijnstreek van Pays d’Oc IGP kan worden onderverdeeld in drie unieke zones: de kustvlaktes, de laaglanden met glooiende heuvels, en de hoger gelegen wijngaarden. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen specifieke klimaat en bodemtype, variërend van klei en kalksteen tot grind. Deze diversiteit in terroir draagt bij aan het brede scala aan wijnen dat de regio produceert.
Het klimaat in de regio is ook opmerkelijk gunstig voor wijnbouw. De combinatie van zonneschijn en de vier regionale winden zorgt ervoor dat de druiven hier onder bijna perfecte omstandigheden kunnen rijpen, hoewel een beetje extra regen in de bijzonder hete zomers welkom zou zijn. Vooral deze zomer was het bloedje heet, dus de wijnmakers hebben maximaal regendansjes gedaan (helaas met weinig succes).
Voor de oenofielen onder ons: de Middellandse Zee heeft een aanzienlijke invloed op de wijnen van Pays D’Oc. De koele zeewind die over de wijngaarden waait, zorgt voor een langzamere rijping van de druiven. Dit resulteert in wijnen die rijk zijn aan aroma's en finesse.
Hier overnachten we de eerste nacht, wauw wat een plaatje. De plafonds hebben in elke ruimte een prachtige beschildering of kunstwerk. ’S avonds hebben we gedineerd in het hotel, in combinatie met Pays d’Oc IGP wijnen. Fijne wijnspijs combo’s. Ik denk niet dat ik ooit in zo’n prachtige hotelkamer heb gelegen.
Deze wijngaarden nestelen zich in de Thau-heuvels. Met een vleugje zeebries die door de mediterrane zon snijdt, krijg je wijnen vol levendig fruit en knisperende zuren.
Hun wijnen dragen de naam 'Henri de Richemer', een knipoog naar Henri Richet, de vismagnaat. In een notendop? Rijk van de zee - Riche de la Mèr! En dat proef je in de wijnen. De vochtigheid en afkoeling zorgen voor frisse wijnen.
Het landgoed strekt zich uit over de oude terrassen van de rivier de Orb, waar de bodem bestaat uit een mix van zand, grind en rode klei. Een solide basis voor de productie van hele bijzondere wijnen uit de regio.
Château les Carrasses in Quarante, waar je uitkijkt op de prachtige wijngaarden Bonfils Wines. Bonfils, een familiebedrijf dat al generaties lang actief is in de wijnproductie, heeft een reputatie opgebouwd voor het maken van kwaliteitswijnen. Het uitzicht vanaf Château les Carrasses is adembenemend over het zwembad en de wijnranken. De locatie heeft zelfs een kinderboerderij waar we met een geweldig baby varkentje Elliot hebben geknuffeld.
Al generaties lang heeft de Fabre-familie een passie voor het produceren van uitzonderlijke wijnen, en dit is duidelijk te proeven in elk glas. Tijdens de proeverij krijg je de kans om een breed scala aan wijnen te proeven, van levendige witte wijnen tot robuuste rode wijnen. Met een gigantische geschiedenis die bij hun centraal staat, kun je een escape room doen die echt de moeite waard is. Wijn en de historie staat hier centraal (gebaseerd op een echt verhaal).
Dit domein staat bekend om zijn innovatieve aanpak en diepe toewijding aan duurzame en milieuvriendelijke wijnbouwpraktijken. Oprichters Laurent Calmel en Jérôme Joseph delen een gedeelde visie voor het produceren van wijnen die zowel het unieke terroir van de regio vertegenwoordigen als ook het welzijn van de aarde bevorderen. Van frisse en aromatische witte wijnen tot rijke en complexe rode wijnen, elke wijn weerspiegelt de zorg en expertise die erin wordt gestopt. Hun wijnen worden niet alleen lokaal gewaardeerd, maar hebben ook internationale erkenning gekregen voor hun kwaliteit en innovatie.
Hun wijnen variëren van krachtige rode wijnen, die de essentie van het Zuid-Franse terroir vangen, tot witte verfrissende wijnen zijn. Een andere bijzonderheid is hun voortdurende experimentele aanpak, waarbij ze voortdurend nieuwe druivensoorten en methoden verkennen om hun aanbod uit te breiden. Bij Domaine Gayda is het niet alleen de wijn die indruk maakt; maar ook het geweldige stel erachter. Een echte tip hier: de blending workshop.
Het wijnportfolio van Foncalieu is net zo divers als het landschap van Carcassonne zelf. Van stevige rode wijnen, tot frisse en fruitige witte wijnen en rosés - er is iets voor elke wijnliefhebber. Ze staan bekend om hun rosés. Wat ik vooral heel bijzonder vond aan hun wijnen, was dat ze allemaal heel zacht en prettige waren in de mond. Zelfs de stevige Malbec en Syrah. Allemaal aangenaam en toegankelijke wijnen!
Bij elke wijnmaker die ik ontmoette, werd ik opnieuw herinnerd aan de toewijding en liefde die in elk flesje gaat. Als je de kans krijgt, raad ik je zeker aan om het gebied te bezoeken, en anders natuurlijk alvast thuis de wijnen van de Pays d’Oc IGP te proberen.
Santé!
Annemiek