Cabernet Franc: De druif waarmee het allemaal begon

Cabernet franc is de voorvader van de net wat bekendere druiven: cabernet sauvignon en merlot. Hoewel zijn nakomelingen dus net wat beroemder zijn geworden, is de cabernet franc zeker geen kleine druif. Met name in zijn streek van oorsprong, de Bordeaux, doet de cabernet franc het goed als onderdeel van de wereldberoemde bordeauxwijnen. Benieuwd naar dit druifje? Lees dan snel verder!

Wanneer deze druif op volle rijpheid wordt geoogst, krijg je een hele prettige, gebalanceerde wijn. Niet te veel tannines, genoeg zuren en precies genoeg fruit. Met aroma’s van framboos, aardbei, rode pruim, geroosterde paprika en soms zelfs chilipepers. Met name vergeleken met zijn nakomeling cabernet sauvignon, is de cabernet franc een soepele en zachte druif die lekker lang kan blijven liggen om te rijpen.

Wijnpaspoort

Hoewel deze druif zijn oorsprong in de bordeaux vindt, is hij in de 17e eeuw door de Fransen ook naar het Loiredal gebracht. Hier heeft hij zijn plekje goed kunnen vinden en is hij uitgegroeid tot een van de lokale smaakmakers. Door het koelere klimaat in het dal, krijg je een lichtere stijl wijn waar het rode fruit meer naar voren kan komen. Met de Chinon AOC als een van de meest bekende appellations (gecertificeerde regio’s). Een cabernet franc uit de Loire staat met name bekend om zijn aroma van rode paprika.

Na Frankrijk komt Italië als grootste cabernet franc producent. Hier vind je de druif voornamelijk in Frulia (Veneto). Maar ook in Toscane wordt de druif gebruikt in de wereldberoemde Super Tuscans, een verzameling van de beste wijnen uit Toscane. Van de Super Tuscans is Bolgheri DOC de meest vooraanstaande regio. Hier krijgt de wijn voornamelijk aroma’s van leer.

Het volgende land op de cabernet franc ranglijst is de Verenigde Staten, met Californië als belangrijkste staat. In het niet zo bekende Sierra Nevada (gebergte in Californië) waaien de wijngaarden lekker door, zodat de temperaturen niet te hoog oplopen. Hier krijg je een cabernet franc met een lekker aardbeismaakje.

Wijn/ spijs advies

Door zijn redelijke zuurtegraad is cabernet franc een top wijn om naast het eten te drinken. Dit maakt de wijn ideaal voor tomatengerechten, sausen op azijnbasis, en rijke groenten. Lichtere stijlen cabernet franc, zoals uit de Loire, kun je het beste combineren met lichte vleesgerechten, tomaten, geitenkaas of aubergine. Zwaardere stijlen van de wijn, zoals uit de Bordeaux of Italië, gaan weer beter met geroosterd vlees of wild.

Tip: gebruik voornamelijk verse kruiden in je gerechten als je deze wijn graag wilt drinken. Dat maakt zowel je gerecht, als de wijn erbij nóg lekkerder.

Kortom: een cabernet franc is een prachtige Franse druif die heerlijke fruitige en kruidige aroma’s heeft van aardbei, paprika, chilipeper, leer of grind.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl